Kaj naj storimo ob pojavu uši in kako se zaščitimo pred njimi?

Včasih so uši veljale za pokazatelja slabe higiene, vendar danes vemo, da to ne drži. Najpogosteje se prenašajo med otroci v vrtcih in šolah, ki so v tesnejšem stiku. Uši so zajedavci, ki za svoje preživetje potrebujejo gostitelja – človeka. V razvojnem ciklu se iz jajčec (gnid) preko ličink (nimf) razvijejo odrasle živali, ki merijo od 2 do 4 mm in so rjavkaste barve.

Ugrizi uši povzročijo srbečico na lasišču. Ob pojavu uši v vrtcu ali šoli je potrebno redno pregledovanje otrokovega lasišča, četudi še nima uši. Preglejte vsak pramen posebej. Uporabljate lahko tudi izdelke za zaščito pred ušmi.

Za uničevanje uši in gnid so pri nas na voljo izdelki v obliki šampona, losjona ter pršila. Pomembno je, da ob pojavu uši čim prej začnete z njihovim odstranjevanjem pri vseh članih družine. Posteljnino in obleke operite pri visoki temperaturi in temeljito očistite dom. Plišaste igrače in blazine lahko zavijete v plastične vreče ter pustite v zamrzovalniku od 24 do 48 ur, saj so uši občutljive tudi na mraz.

Kateri izdelki so za uničevanje uši in gnid?