Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati vsakdanjo prehrano. So koncentriran vir posameznih ali kombiniranih hranil oziroma drugih snovi s hranilnim učinkom ali z drugim delovanjem na telo.

V zadnjih dveh letih smo se v naši lekarni zelo posvetili preučevanju prehranskih dopolnil.

Postali smo licencirana P3professional lekarna: http://www.covirias.si/primerjava_laiki/primerjava.php

Naši licencirani P3 Professional svetovalci so:

Aleksandra Djuričić Maletić, mag.farm (registrska številka licence 008od)

Katarina Zajc, mag.farm. (registrska številka licence 008ob)

Monika Vesel, farm. tehnik (registrska številka licence 0080c)

Mediji in medmrežje nas neprestano »napadajo« z oglasi za zdravila in drugimi izdelki za zdravljenje, za izboljšanje počutja, za ohranjanje zdravja in za nego. Ti izdelki so predstavljeni tako, da laik težko presodi njihovo pravo uporabnost in kakovost. Zato vam svetujemo, da se tako o zdravilih, ki so na voljo brez recepta, kot o prehranskih dopolnilih ter medicinskih pripomočkih itd. posvetujete z lekarniškim farmacevtom. Samo ta ima dovolj znanja, hkrati pa ima dostop do različnih baz podatkov. Prav zaradi tega jasno loči med verodostojnimi in neverodostojnimi informacijami ter med kakovostnimi in manj kakovostnimi izdelki.

Po uveljavitvi novega pravilnika o prehranskih dopolnilih Ministrstvo za zdravje RS seznama prijavljenih prehranskih dopolnil, ki so v prometu v Republiki Sloveniji, ne vodi več.

Sicer Ministrstvo za zdravje v pravilniku navaja, da prehranska dopolnila ne smejo vsebovati snovi v obliki in količini, ki bi predstavljala tveganje za zdravje, redne uradne kontrole prehranskih dopolnil za vsak posamezen izdelek pa vseeno ni.

Drugače povedano: na trgu prehranskih dopolnil vlada razmeroma kaotično stanje brez ustreznega nadzora, kar je v nasprotju s trgom z zdravili.

Poleg premajhnih vsebnosti učinkovin je pri prehranskih dopolnilih velikokrat problem tudi prisotnost nečistoč, ki so posledica proizvodnih postopkov ali manj kakovostnih izhodnih surovin. Uživanje takšnih izdelkov vas lahko pripelje tudi do zastrupitve, npr. s težkimi kovinami.

V naši lekarni skrbimo za nujno zagotavljanje sledljivosti nabavljenih izdelkov, kar ne pomeni le najvišje možne stopnje varnosti glede kvalitete izdelka, ampak tudi najvišjo verjetnost dosega cilja, zaradi katerega se pacient v osnovi sploh odloči za nakup prehranskega dopolnila.

Ob izbiri pravega izdelka se z vami pogovorimo o vašem zdravstvenem stanju oz. bolezenskem stanju, ki lahko vpliva na izbiro vrste in oblike prehranskih dopolnil. Pri nasvetu upoštevamo vsa zdravila in prehranska dopolnila, ki jih morebiti jemljete.

Zagotovo smo pravi naslov za strokovno in neodvisno svetovanje glede izbire prehranskih dopolnil.

Bodite pozorni: sestava ni vedno takšna, kot obljublja embalaža.

Zdravstvene trditve, ki jih lahko proizvajalec navaja na škatlah, določa EFSA (Evropska agencija za varnost hrane).

Seznam odobrenih zdravstvenih trditev>>

Kje kupiti kakovostna prehranska dopolnila?