Ali poznate razliko med antitusiki in ekspektoransi?

Suh, dražeč kašelj zdravimo z ANTITUSIKI. To so zdravila, ki pomirjajo kašelj. Mednje sodijo zeliščni pripravki, ki vsebujejo sluzi, ki obložijo sluznico dihal in na ta način zmanjšajo draženje. Takšne učinke imajo med zdravilnimi rastlinami slez, trpotec, islandski lišaj.  Pripravki s kemično učinkovino za pomiritev suhega kašlja pa delujejo tako, da zavirajo center za kašelj v osrednjem živčevju.  Zaradi neželenih stranskih učinkov so zato bolj primerne učinkovine iz zdravilnih rastlin, predvsem za otroke. Posebej to velja za nosečnice in doječe matere, za katere so za zdravljenje kašlja primerni le zeliščni pripravki.

Za zdravljenje produktivnega kašlja, pri katerem se izloča gosta sluz, pa uporabljamo EKSPEKTORANSE. To so pripravki za lažje izkašljevanje. Delujejo tako, da pomagajo zmehčati sluz, da jo lažje izkašljamo.

Pripravke za lažje izkašljevanje je smiselno uživati čez dan in ne pozno zvečer, sicer bo kašelj ponoči še močnejši. Pred spanjem je priporočljiva uporaba pripravkov za pomiritev kašlja. Potrebno je poudariti, da sočasno jemanje antitusikov in ekspektoransov ni le nesmiselno, ampak tudi nevarno, ker se z ekspektoransi razredčena sluz ne more odstraniti z refleksom kašlja. Možna je kombinacija obeh, vendar samo v primeru, da se ekspektoranse jemlje čez dan, zvečer pa kašelj pomirimo z antitusiki.

Katera zdravila se uporabljajo pri kašlju?