Veterina

 

Za dobro počutje štirinožnih prijateljev imamo v naši lekarni na voljo široko paleto izdelkov. Največji delež predstavljajo zdravila brez recepta za zatiranje bolh, klopov, uši, glist in trakulj. Ti zajedavci predstavljajo nevarnost tudi za ljudi, saj so prenašalci bakterijskih, virusnih in drugih bolezni. Npr. bolhe so prenašalke trakulj, kjer je vmesni gostitelj tudi človek.

Dobro je vedeti naslednje: tudi če zajedavca ne vidimo, to ne pomeni nujno, da ga žival nima. Na vrtovih in v stanovanjih so našim očem pogosto nevidne različne razvojne oblike zajedavcev, kot so jajčeca, ličinke, bube ..., ki komaj čakajo, da se razvijejo in napadejo žival. Zato je izjemno pomembno, da svoje ljubljence redno, vsak mesec zaščitimo z ampulo proti zunanjim zajedavcem in tableto proti notranjim zajedavcem.

NASVET:  V primeru, da opazite pri svojem ljubljencu težave z dlako oz. kožo ali drisko, vedno najprej pomislite, da so vzrok težavam lahko zunanji ali notranji zajedavci. Še namig: bolhe na mački ali psu »dokažemo« tudi tako, da položimo bolšje iztrebke (temne pikice, ki niso umazanija) na vlažen papirnati robček. Če se robček obarva rdeče, so zagotovo prisotne bolhe. Bele pikice, ki letijo z mačka ali psa, niso umazanija, ampak bolšja jajčeca. Največ se jih najde tam, kjer se žival pogosto zadržuje.

Kateri izdelki so za naše hišne ljubljenčke?