Zdravila brez recepta

Zdravila brez recepta so tako imenovana OTC (over-the-counter) zdravila, ki se izdajajo brez zdravniškega recepta in se zaenkrat dobijo samo v lekarnah. Nekatera naravna zdravila pa lahko dobite tudi v specializiranih prodajalnah.

Učinkovitost, kakovost in varnost zdravil brez recepta je enaka kot pri zdravilih na recept, saj se s sistemom farmakovigilance redno spremljajo varnost in možni neželeni stranski učniki.

To so zdravila, ki so primerna za samozdravljenje, torej zdravljenju blažjih, lahko prepoznavnih bolezni, pri katerih ni potreben posvet z zdravnikom.

Zdravila brez recepta so lahko sintetičnega ali naravnega izvora.

Zdravila brez recepta (BRp) naravnega izvora so v zadnjem času zopet zelo iskana in cenjena. V naši lekarni jim pri svetovanju dajemo prednost, saj se danes po internetu in sredstvih obveščanja reklamira veliko prehranskih dopolnil, ki niso zdravila, nimajo zdravstvenih trditev in nimajo preverjenega delovanja.

Izdelek je zdravilo takrat, ko za njim stojijo vse opravljene študije, ki potrjujejo njegovo učinkovitost, kakovost in varnost.

Zdravila, ki se jih dobi brez recepta, so razmeroma varna, kar pa ne pomeni, da so brez stranskih učinkov. Uporabljamo jih le za indikacije, ki so navedene na navodilih in po nasvetu farmacevta. Svojega farmacevta vedno obvestite, katera zdravila na recept uživate, saj so možne interakcije.

Kako najhitreje do zdravil brez recepta?