V ponedeljek, 27.5.2019, izvajamo v naši lekarni ob predhodnem naročanju

Osnovni vir energije za naše telo je glukoza, sladkor, ki ga v telo vnašamo z zaužito hrano. Glukoza vstopa v celice s pomočjo inzulina.

Inzulin se v trebušni slinavki  izloča v kri toliko, kolikor je krvnega sladkorja oz. glukoze v krvi. Če je ta visok, se zveča tudi inzulin v krvi in če je nizek, se inzulin v krvi zniža. Po obroku se izločanje inzulina močno poveča, kar omogoči obilno vstopanje krvnega sladkorja v celice. Tako se sladkor v krvi spet zniža na izhodno raven.

Kadar sladkorja v krvi prične zmanjkovati, postanemo lačni. Zaužiti obrok spet za nekaj ur dvigne njegovo raven. Na tešče, ali če mine od zadnjega obroka več kot deset ur, naša jetra spuščajo krvni sladkor v kri, da se njegova raven ne bi preveč znižala.

Normalna vrednost glukoze v krvi na tešče je 6,0 mmol/l ali manj.

O sladkorni bolezni govorimo, kadar je vrednost glukoze v krvi na tešče stalno 7,0 mmol/l ali več oziroma po obroku 11,1 mmol/l ali več.

Pri vrednostih 6,1 do 6,9 mmol/l pa govorimo o mejni bazalni glikemiji.  Takrat se je treba posvetovati z zdravnikom in ukrepati  glede načina življenja.